Onder de handen van de masseur gebeurt er veel

Een massage biedt meer dan alleen maar ontspanning of knopen verminderen/verzachten. Als je bewust een massage ondergaat, zal je merken dat het ook kan werken voor bijv. het verzachten van hoofdpijn (als je op dat moment hoofdpijn hebt). Bij een massage in de avond kun je beter/relaxter in slaap vallen. Je energie kan gaan stromen. Je kunt warmte of rillingen ervaren. Emoties kunnen optreden, verandering van ontlasting, misselijkheid, kleuren zien e.d.

 

Tijdens de eerste aanraking kan er al een intens gevoel ontstaan van bijv. emoties. Deze bevinden zich aan de linkerzijde van het lichaam, de rationele kant bevindt zich aan de rechterzijde van het lichaam. Laatst had ik een vrouw op de tafel die precies weergaf hoe het bij haar werkte: “Zodra je hand alleen nog maar op mijn rug ligt, voel ik het tot in mijn tenen door

stralen. Als je op rechts masseert merk ik alles op: licht, geluid, smaak, geur en zodra je op links masseert komen er volop emoties los.” En dan is de reactie na de massage ook nog eens geweldig: een twinkeling in haar ogen en een glimlach op haar gezicht.

 

De voorzijde van het lichaam is de gevoelskant. Met name is dit voelbaar tijdens een buikmassage, hier komen de emoties vrij/los of zitten ze juist vast. Door de dikke darm met de klok mee te masseren, kan er al wat spanning loskomen. Het is daarom goed om met het hoofd te beginnen, zodat de gedachten van dat moment al wat losgelaten kunnen worden. Het is nog mooier als je met een voetenbadje kunt beginnen. Zo voer je al een aantal prikkels/negatieve energie af van wat er die dag gebeurd is.

Tip is wel om even niets te doen, een boek te lezen of te vertellen over de dag, geen tv of andere schermen tijdens het voetenbad. Na de hoofdmassage en buikmassage ter afsluiting een voetmassage om alles wat vrij is gekomen af te voeren via de voeten.

 

De masseur kan veel geven & bevorderen & uitnodigen 

 

De warmte van de handen op de huid kan een fijn gevoel geven. Er kunnen tintelingen ontstaan, je kunt energie voelen stromen, als je je goed kunt afsluiten is het mogelijk kleuren te zien. En voelen wat er met je gebeurt of met een bepaald lichaamsdeel bijv. de buik: daar kom je emoties tegen.

 

Ieder mens is omgeven met energie om zich heen (niet iedereen is zich hier bewust van.) Levensenergie is als volgt uit te leggen: een lampje brandt omdat er stroom is. Zodra de stroom uitvalt, brandt er geen lampje meer.

 

Dus als je in balans bent ervaar je positieve energie, dan kun je de wereld aan. Dan ervaar je: vrolijkheid, gezondheid, fitheid e.d. Als je minder in balans bent, kan het je negatief beïnvloeden. Ook wel energieverlies genoemd. Dit kan zich uiten in: vermoeid zijn, emoties: boos, verdrietig, bang, driftig, chagrijnig, kort lontje hebben, duizeligheid, frustratie, hoofdpijn, onrust enz. Je kunt ook energieën van andere mensen oppikken en daardoor uit balans raken.

 

We communiceren met lichaam/geest/ziel, hierdoor gaat de energie vaak in elkaar over. Bijv. een gemoedstoestand van de ander ervaren, als je bijv. op visite komt waar net ruzie is geweest. Of tijdens het kijken naar een drama film/herdenking e.d. Je herkent je in de emotie/gevoel van de ander.

 

Nog zo’n energielek is energievervuiling: als je geen doel hebt in het leven, als je de stad/verkeer/winkels als druk ervaart, beroepen als kappers, schoonheidsspecialisten, masseurs, zij werken met het lichaam van anderen. Er kan hoofdpijn, vermoeidheid/energieverlies en irritatie optreden.

 

Om in balans te blijven is het o.a. goed als je geaard bent.

 

Wat is dat? Als je goed bent verbonden met je eigen lijf/energie. Uit de kosmos komt energie die ontvang je in je kruinchakra. Alle energie stroomt door je lichaam naar je voeten en deze geven energie af aan de aarde.

 

Tips voor een fijne energie:

Voetenbad met oerzeezout, badolie en etherische olie, fijn voor het slapen gaan (± 12 minuten), ook fijn als je koude voeten hebt.

 

Wandelen in de natuur (aardende activiteit), zo ook met je handen in de tuin werken, lekker even een aantal keer stevig stampen met je voeten op de grond (werkt aardend en voor koude voeten).

 

Je omgeven met fijne mensen om je heen, die je geen energielek geven.

 

Het reinigen van je energie/aura (energetisch lijf) is douchen, vooral nuttig na een lange dag vol prikkels.

 

Jezelf en de ruimte reinigen met jeneverbes olie, dit kan in een brandertje vermengd met water, de ruimte luchten door ramen/deuren open te zetten, met salie reinigen (is een speciale manier voor).

Jezelf energetisch laten reinigen kan ook bij Sabine masseert.

 

Je lichaam schudden, op en neer springen. Kloppen van je lichaam met je handen. Op je gezicht met je vingers, je voelt zelf wel aan hoe hard en vaak je kan kloppen op een bepaald lichaamsdeel.

 

Meditatie, er zijn op internet veel geleide meditaties te vinden die je ondersteunen om je in ontspanning te kunnen brengen. Dit kan op ieder moment van de dag.

 

En natuurlijk een heerlijke ontspannende massage bij Sabine masseert. Zie voor meer informatie: www.sabinemasseert.nl /  0637654544 / info@sabinemasseert.nl

 

Wat maakt het dat aanraken zoooo belangrijk is?

 

Een vorm van contact is het masseren van een baby, kind, volwassene of oudere. Er ontstaat ontspanning en de huid voelt zacht aan en ruikt lekker. Hoe meer en vaker je dezelfde persoon mag masseren hoe meer veiligheid en vertrouwen er tussen de ontvanger en gever ontstaat. Als je vanaf jongs af aan gemasseerd wordt, raak je vertrouwd met aanrakingen en kun je meer op je gevoel vertrouwen.

 

Het belang van oxytocine voor jong en oud

 

Door liefdevol aanraken maakt men het hormoon oxytocine aan. Het bijzondere effect van dit hormoon is dat het zorgt voor binding en verbondenheid en komt vooral vrij bij aanraken en liefdevolle verzorging. Voor de duidelijkheid: met liefde wordt hier bewuste aandacht en/of liefdevolle aanraking bedoeld; van een warme handdruk tot een spontane omhelzing. Of een ontspannende massage, kusjes en knuffels. Een welgemeend schouderklopje, een vriendelijk woord en een warme glimlach, passen evenzo in dit plaatje. Bewezen is dat tijdens een uitwisseling van liefde en aandacht ook het immuunsysteem geactiveerd wordt, wat onze geestelijke en lichamelijke weerstand verhoogt.

 

Oxytocine is tegenwoordig beter bekend als het “hechtingshormoon” en “knuffelhormoon”. Het zorgt door zijn werking op de hersenen van zowel de ouder als het kind voor een band tussen hen beiden. Oxytocine zorgt ervoor dat een kind minder bang wordt en makkelijker vriendjes maakt. Het verhoogt ook de emotionele gevoelens ten opzichte van levenloze voorwerpen.

 

Dit verklaart waarom sommige mensen een naam geven aan hun auto, moeten huilen als ze afstand moeten doen van hun bezittingen en gul zijn naar mensen die ze nog nooit eerder hebben gezien. Op dezelfde manier zorgt oxytocine ervoor dat baby’s en kinderen zich kunnen hechten aan een zachte knuffel of een speciaal dekentje, omdat het wordt geassocieerd met veiligheid en de warme gevoelens tussen de baby en de ouder. En daarnaast verbetert oxytocine ook het leervermogen, verlaagt de bloeddruk, vermindert de productie van stresshormonen en zorgt voor een effectievere spijsvertering.

 

Lichaamscontact door middel van massage heeft dus een positief effect op een kind. En de gevolgen daarvan zijn misschien wel veel langer merkbaar dan je zou denken. Kinderen die al van jongs af aan veel oxytocine ontvangen, blijken ook op latere leeftijd meer oxytocine aan te maken als gevolg van aanrakingen. Ook kunnen ze beter met stress omgaan.

 

Lichaamscontact bevordert dus ook de hersenontwikkeling. En dit is extra belangrijk in de eerste levensjaren van een kind, want negentig procent van de hersengroei vindt plaats in de eerste vijf jaar en tachtig procent zelfs al in het eerste jaar!

 

In deel 2 aansluitend op deze blog: Wat maakt dat de huid een belangrijke rol speelt in aanraken en het ontvangen en geven van knuffels?

 

Graag tot ziens bij Sabine masseert

Reactie schrijven

Commentaren: 0