Aangeraakt worden is één van de belangrijkste levensbehoeften van ieder mens

ook als je gelooft dat dit niet waar is. Een aanraking doet met ons wat de zon doet met de natuur. Je voelt het leven via de mensen om je heen. Gun jezelf vandaag meer aanrakingen. Omhels iemand of geef een dikke knuffel, daarna voelen jullie allebei: dat was even fijn. Massage komt in hoge mate tegemoet aan de behoefte om aangeraakt te worden. Maar het heeft niet alleen een positieve uitwerking op alle lichaamsfuncties, het geeft een kind en volwassene vooral vertrouwen en zelfvertrouwen door aandacht en liefde.

 

De huid is ons grootste orgaan. De huid speelt een belangrijke rol bij het bindingsproces en de sociale en geestelijke ontwikkeling, maar ook bij ontwikkeling van lichamelijke functies en groei. De huid omhult ons totaal en is het grootste en gevoeligste orgaan, het beschermt ons. De tastzin, het direct met de huid verbonden vermogen om de wereld om ons heen te voelen, zorgt er ook voor dat we grenzen ervaren. Dit betekent dat je aan kunt geven wanneer je bijvoorbeeld tijdens een aanraking/massage iets niet fijn vindt of het juist heel fijn vindt, het harder of zachter mag of dat het misschien kriebelt, tintelt, gevoelig is e.d. Bepaalde lichaamsdelen zijn gevoeliger dan andere, bijv. de voeten/buik kunnen heel gevoelig zijn. Vaak geeft het lichaam al onbewust een teken af: een trilling, schudden, verhardingen, stijfheid e.d. In het dagelijks leven maak je wel eens mee dat je huid voelbaar is, bijvoorbeeld een warme/koude douche, een wond op je knie, een blauwe plek, tintelende handen, kramp in je kuit, een frisse wind over je gezicht enz.

 

Tijdens een massage is er veel af te lezen aan de huid door de masseur:

* de kleur van de huid, rood van warmte/ontstekingen/te veel aan energie.       Blauw koud/te weinig energie/doorbloeding;

* blauwe plekken;

* wondjes/irritaties van de huid, eczeem, pigmentvlekken, wratten, spataders, moedervlekken;

* littekens.

In de meeste gevallen kan er gewoon gemasseerd worden. Of vindt er overleg plaats bij opvallende plekjes.

 

De kracht van een knuffel: de gezondheidsvoordelen

(bron touching child care)

Knuffels kunnen we krijgen van en geven aan allerlei soorten mensen, of het nu een vriend is, een familielid, iemand van wie je houdt, je partner of simpelweg iemand die met je meeleeft. Deze omhelzing wordt gezien als een van de primaire manieren waarop mensen affectie tonen.

 

Studies tonen aan dat de hersenen tijdens het knuffelen endorfine aanmaken. Deze endorfinen zorgen ervoor dat er in het hele lichaam heling plaatsvindt. Daarnaast is knuffelen een vorm van therapie die een gevoel van welzijn kan genereren, de bloeddruk kan verlagen, hoofdpijn kan verlichten en angst, stress of depressie verminderen. Het kan een gevoel van eigenwaarde geven, de zenuwen kalmeren, je eraan herinneren dat je niet alleen bent, slapeloosheid behandelen, de zintuigen stimuleren, je een gelukzalig gevoel geven en de ziel kalmeren. Sommige mensen zijn zelfs van mening dat knuffelen het verouderingsproces kan vertragen en je eetlust onder controle kan houden. Oxytocine wordt ook wel gezien als het ‘knuffelhormoon’ en is niet alleen van belang voor kinderen. Oxytocine kan de leefkwaliteit van iedereen verbeteren, ongeacht de leeftijd.

 

Tijdens een omhelzing komen ook andere hormonen vrij zoals serotonine en dopamine, die een verdovende invloed hebben op het lichaam en gevoelens van rust, welzijn en kalmte creëren. Maar het meest interessante aan knuffelen is, dat deze gevoelens niet alleen merkbaar zijn tijdens het knuffelen zelf, maar tot nog lang daarna gevoeld worden. Opvallend is dat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat knuffels en liefkozingen een grotere invloed hebben op vrouwen dan op mannen, maar dat het voor beiden voordelen biedt.

 

Wat zijn de voordelen van knuffelen?

* Bescherming: Mensen zijn vrij kwetsbaar en hebben daarom vaak behoefte aan bescherming. Niets kan dit beter bieden dan een knuffel.

* Zelfverzekerdheid: Wanneer je  zelfverzekerd bent, ben je niet bang om uitdagingen die zich gedurende de dag voor kunnen doen aan te gaan. Na een goede knuffel staat niets je meer in de weg.

* Zekerheid: Een gevoel van zekerheid is noodzakelijk in het dagelijks leven. Je kunt zelfs zeggen dat zekerheid de brandstof is die je de zelfverzekerdheid geeft die je nodig hebt om je doelen te bereiken.

* Kracht: Als je innerlijke kracht bezit, dan breng je deze energie over op de mensen die je knuffelt en anderen in jouw omgeving.

 

Hoe dan ook, sla een knuffel nooit af!

Veel knuffelplezier en een dikke knuffel van mij voor jou.

 

Groetjes Sabine

www.sabinemasseert.nl    0637654544    info@sabinemasseert.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 0