Aanraken raakt

Graag neem ik je mee in één van de belangrijkste levensbehoefte in ons leven: AANRAKEN. Dit is de eerste levensbehoefte. Aanraken kan op verschillende manieren plaatsvinden: iemand een hand geven, hand op je schouder, een knuffel geven of ontvangen, high five of box, één kusje of meerdere, naast elkaar liggen, op schoot zitten enz. enz.

 

Zodra je geboren wordt vindt er verbinding plaats tussen moeder en kind en al heel snel ook de vader en eventuele broertjes/zusjes. Dit noemen we ook wel het hechtingsproces. Hechting is nodig om een ontwikkeling door te maken en een volwassenen te worden in goede staat van emotie/sociaal gedrag met spelen, leren, ontwikkelen e.d.

 

Bij een veilige hechting kunnen kinderen een gevoel van trotsheid ervaren, zich waardevol voelen, vertrouwen hebben in zichzelf en allerlei mogelijkheden, zij kunnen vertrouwen in en op hun omgeving.

 

Bij sommige kinderen is dit hechtingsproces verstoord of niet/nauwelijks geweest. Verstoorde ouder-kind-relatie. Dit kunnen allerlei omstandigheden zijn zoals:

vroeggeboorte;  

adoptiekinderen, pleegkinderen, stiefkinderen;

kritieke toestand van het pasgeboren kind, kritieke toestand van de moeder;  cultuurverschillen;

erfelijkheid.

 

Er zijn ook nog andere oorzaken waardoor er problemen kunnen ontstaan met hechtings-problematiek:

scheiding;

overlijden van dierbaren;

veel verhuizen;

veel verschillende opvoeders;

verwaarlozing;

mishandeling;

slechte woonomgeving;

armoede;

immigratie;

opgroeien in oorlogsgebied;

gebrek aan verzorging en liefde.

 

Op het eerste oog zal je denken of merken dat er weinig tot niets aan de hand is, dit kan op jonge leeftijd of op latere leeftijd als volwassenen tot uiting komen.

 

Verschillende gevolgen hiervan kunnen zijn:

veel bevestiging vragen en nodig hebben;

afstandelijk zijn of juist heel aanhankelijk toenadering zoeken bij familie en bekende; 

niet veilig voelen in bepaalde situaties of met bepaalde mensen;  

makkelijk of juist moeilijk afscheid kunnen nemen van naasten;  

psychische problemen;  

spanningen/stress;  

weinig zelfvertrouwen, (gevolgen voor in stand houden van relaties); 

moeilijk relaties aan kunnen gaan/onderhouden; leerproblemen/gedragsproblemen; 

moeilijkheden met het aanvaarden van gezag;  

teruggetrokken gedrag;

enz. enz.

 

Angst is de oorzaak van het bovengenoemde.

 

Hieronder nog een aantal opsommingen wat de gevolgen kunnen zijn van de oorzaak:

Fobieën; 

Faalangst;  

Nachtmerries; 

Knarsen tanden/tanden klemmen; 

Agressie; 

Weerstand; 

Hyperactiviteit; 

Verlatingsangst.

 

Alternatieven zijn: vechten, vluchten, bevriezen of beschermen.

 

Vaak gaat het van generatie op generatie, dit kan doorbroken worden door zelfreflectie, alleen of met behulp van een therapeut/coach, familieopstelling e.d.

 

De ouders/verzorgers zijn de spiegel voor het kind, vaak hebben ouders/verzorgers dit niet in de gaten. Je kind doet je na, niet wat je zegt (soms ook wel). Kinderen doen vaak hun ouders na in gedrag of taalgebruik. Het is dus belangrijk wanneer je bepaalde handelingen doet of zegt dit op een manier te doen zoals je wilt dat het kind het leert en ook gaat doen. Een voorbeeld hiervan: als jezelf altijd dankjewel zegt of met het eten blijven zitten, met bestek eten, jas ophangen aan de kapstok enz. enz. dan zal je dit terug zien in je kinderen.

 

De eerste basisbehoefte van een kind is liefde, erkenning en herkenning in de ouders/verzorgers. En wat hebben ouders/verzorgers meegekregen vanuit hen voorgangers, wat voor patronen/waarden/normen/overtuigingen hebben zij meegekregen en voeren ze nu nog uit of niet. Als je boos of geïrriteerd bent op jezelf of kind is dat dan omdat het zo is of dat je altijd gewend bent zo te reageren of wil je iemand anders de schuld geven van jou gevoel. Kijk naar de talenten en bedenk ieder mens is uniek, waardevol en bijzonder op zijn of haar manier. Ieder mens kijkt naar de wereld, beleefd en ervaart het anders. Kijk ook eens naar je kind op zijn/haar hoogte en hoe zou hij/zij zich voelen.

 

Een coaching traject aangaan bij Sabine masseert, dat kan!

 

Ik bied 2 verschillende soorten coaching aan.

 

Coaching 1: De kern van de hulpvraag wordt al snel duidelijk, dit kan zijn buikpijn, obstipatie hoofdpijn, slaapproblemen, concentratie problemen, nog in bed plassen op latere leeftijd e.d. Hier gebruik ik allerlei tools voor en leer één of meerdere gezinsleden dit te integreren in het dagelijks leven. Het kan zijn dat het hele gezin wordt betrokken bij één of meerdere consulten. Ik kom voor deze coaching een aantal maanden aan huis, voorkeur voor een rustige ruimte/tuin.

 

Coaching 2: VIP-dag(en): waar bijv moeder en dochter/zoon een dag verwent worden. Ook hier wordt de hulpvraag besproken en gaan we samen aan de slag. Na deze dag kun je thuis verder met wat je deze dag hebt geleerd. Je hebt dan al een gevulde rugzak waar je mee verder kunt. Tijdens deze VIP-dag leer je o.a zelf je kind te masseren en is er ook nog tijd om zelf een massage te ontvangen. Er wordt gezorgd voor lekker eten en drinken, tussendoor is er ook ruimte voor ontspanning (strand/bos)wandeling e.d. Dit vindt plaats op een mooie locatie in Nederland. Samen kijken en voelen we aan wat er tijdens deze dag goed voelt om te doen.

 

Interesse of vragen hierover 0637654544 of info@sabinemasseert.nl

Warme groet Sabine masseert

Reactie schrijven

Commentaren: 0