Hoe zorg je voor gedoseerde stress?

Stress hebben we allemaal en dat is in bepaalde mate oké. Doseren, balanceren, evenwicht zoeken en dan behouden, waar je je lekker bij voelt. Het kan, echt! Je moet wel zelf aan de bak.

 

Hoe doe je dat dan? Het zijn de meest basale dingen die je kunt integreren in je leven en blijven herhalen totdat je het je eigen hebt gemaakt en het een gewoonte is geworden. In het begin zal het je moeite kosten, zal je erover na moeten denken, kost het paar minuten tijd.

Wat is nu een paar minuten tijd op een dag als je daardoor minder stress ervaart? Wat is nu een paar minuten tijd op een dag als je meer energie gaat ervaren? Wat is nu een paar minuten tijd als blijkt dat je voortaan tijd overhoudt?

 

Je hebt alles al in je!

 

Het begint namelijk met je adem, ga eens een dag opletten hoe jij ademt, verandert je ademhaling bij een bepaalde activiteit of bij een gesprek? Adem je via je buik of via je borst? Adem je snel of langzaam? Is je ademhaling zichtbaar of onzichtbaar (zet je buik uit of niet)? Ik kan je uit ervaring vertellen dat er veel mensen zijn die oppervlakkig ademhalen en dat zijn vaak ook mensen die schouder/nek klachten hebben of last hebben van hoofdpijn, snel duizelig worden, een drukke/volle agenda hebben, het moeilijk vinden om te ontspannen. Wil je meer uit je ademhaling halen ga dan eens te raden bij een ademcoach of lees één van de vele boeken die te vinden zijn via google.

 

Geef je jezelf genoeg voeding? Voeding middels bewegen. Als je een baan hebt waarbij je veel staat of zit is het wenselijk om op tijd na bijv 45 minuten in actie te komen. Dat vinden je benen, je rug en eigenlijk je hele lijf en zeker ook je brein heel erg fijn. Je hoeft niet per se meteen naar de sportschool te rennen, denk aan een wandeling, fietsen, skeeleren, steppen, lesje pilates. Als er echt weinig tot geen tijd is is er ook een mogelijkheid om een stoelfiets aan te schaffen en zo toch in beweging te zijn gedurende de dag. Dus voortaan geen excuus meer. Geef je brein ook voldoende beweging, daag jezelf uit, com uit je comfortzone, doe op zijn tijd iets nieuws, dat houdt je scherp en in beweging.

 

Voeding ook voor je huid, haren, nagels, organen, dit bereik je door gezonde voeding tot je te nemen. Voeding waar geen tot weinig e-nummers in zitten, geen suikers te eten, kant en klare maaltijden. Er blijft genoeg over wat je wel kunt eten, wees creatief, er zijn genoeg kookboeken, websites waarop je gerechten kunt zoeken waarvan je een heerlijke maaltijd kunt maken. Voor meerdere dagen koken is ook een optie als je een keer niet zoekt te koken. Soep, groenteschotels zijn heerlijk, gezond en makkelijk te maken. Natuurlijk mag je de 20/80 regel hanteren en geniet je lekker op zijn tijd van iets ongezonds. En wat drinken we er dan het liefste bij? Juist je raad het al, water of thee. Als je weet wat de voordelen van water zijn dan ga je het meer waarderen. Het is mooi te zien wie er in de praktijk water weet te waarderen en het thuis ook drinkt, de huid verklapt stiekem of je een waterdrinker bent of niet. Tip, drink een uur voor de maaltijd i.p.v tijdens het eten. Op sabinehoevenaars.beyuna.eu zijn heerlijke gezonde maaltijden te vinden. Het boek van Elke Vermeire buikgeluk staan ook heerlijke gezonde maaltijden, hapjes, en tussendoortjes.

 

Als je je dan bewust bent van je ademhaling en je voeding is het ook nog erg welkom om voldoende ontspanning voor je lijf en geest te hebben. Een breed begrip ontspanning, wat voor de één ontspanning is middels het lezen van een boek is voor de ander een yogalesje of het bereiden van een uitgebreide maaltijd. Het is in ieders geval fijn als je lijf en geest op tijd zijn rust mag hebben. Misschien eens leuk om een lijstje te maken van je 25 favoriete (mag ook meer) rustmomentjes/ontspanningsmomentjes, wissel eens lekker af zou ik zeggen. Bij Sabine Masseert kun je alvast beginnen met je eerste rustmomentje, maak je afspraak via info@sabinemasseert.nl

 

Val je al in slaap bij het lezen van de tips? Juist de slaap daar hadden we het nog niet over gehad. Ook dit is een belangrijke en veel over te lezen. Je slaap bepaald de rest van de dag. Ben jij een schone slaper? Juist! Hoe opgeruimd is je slaapkamer? Welke kleuren hebben de muren in je slaapkamer? Is er een tv in je slaapkamer? Slaap je met raam open of dicht? Ligt je telefoon aan naast je kussen? Is er veel licht in de slaapkamer? Hoe laat ga je naar bed? Wat heb je en hoe laat voordat je naar bed gaat gegeten en gedronken? Heb je nog volop licht aan gehad in de kamer waar je was voordat je ging slapen? Heb je nog tv gekeken, gewerkt of gescrold op je telefoon? Zijn er veel dingen om over na te denken/piekeren? Allemaal facetten die mede bepalend zijn voor je slaap. Wordt je elke nacht wakker? Op hetzelfde moment?

Zo ja, raadpleeg de meridiaanklok/orgaanklok deze geeft aan welk orgaan er bij het tijdstip past dat het actief is bij elk orgaan. Er is heel veel over te zeggen. www.ahealthylife.nl heeft een mooie, uitgebreide uitleg hierover.

                                                        

 

Hier aansluitend bij is dan ook de manier hoe je op staat belangrijk. Is je biologische wekker altijd op hetzelfde tijdstip wakker of snooze je graag nog een paar keer de wekker. Sta je meteen op? Doe je eerst wat oefeningen om je lijf te laten wennen aan het opstarten van de dag? Zet je een intentie neer voor de dag? Ga je vast na wat je allemaal gaat doen die dag? Stap je slaapdronken uit bed? Kijk je meteen naar je telefoon? Ga je met of zonder ontbijt de deur uit? Kortom hoe is je ochtendritueel? Hier kan vast en zeker nog wel wat verbetering in komen, door de bovenstaande punten wat meer aandacht te geven. Denk aan goed ademen, de tijd nemen voor voeding tot je te nemen, bewegen in de ochtend het liefst nuchter geeft het beste resultaat, met daarna ontspanning.

 

Krijg je al een beeld bij hoe je zelf invloed hebt op hoe je met stress om kunt gaan? Heb je vragen of wil je het er eens over hebben, Sabine Masseert biedt graag een luisterend oor.  

 

Ik wens je een stress-loze dag vandaag!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0