Triggerpoints deel 1

Wat zijn triggerpoints en de oorzaken – symptomen hiervan?

 

Wie kent ze niet, iedereen heeft er bewust of onbewust mee te maken. Ze kunnen zich op allerlei manieren ontwikkelen op verschillende plaatsen in je lichaam. En wat is het nu precies, wat maakt het dat je ze wil verminderen/verzachten of zelfs weg wil hebben. Kun je hier zelf iets in betekenen? Nieuwsgierig geworden? Neem dan even de tijd om de informatie te lezen. Er is zoveel te vertellen over dit onderwerp, dat ik ervoor gekozen heb om het artikel op te splitsen in 2 delen. Veel leesplezier met deel 1.

 

Triggerpoints kunnen erg pijnlijk zijn, gevoelloos zijn, geven tintelingen of een brandend gevoel. Ze kunnen de volgende vervelende kwaaltjes teweeg brengen: hoofdpijn (spanningshoofdpijn triggerpoints vanuit de nekspieren), nekpijn, pijn in de kaak, onderrug (triggerpoints vanuit de buik), schouder, kuiten, benen, knieën (triggerpoints vanuit de middelste dijbeenspier) gewrichtspijn, stress en spanningen.

 

Fysieke problemen kunnen zijn stijfheid, gebrek aan coördinatie, zwakte, zwelling of beperkt bewegingsbereik.

 

Triggerpoints zijn plekjes in een spier die zeer gevoelig zijn en voor verdikking in de spier kunnen zorgen. Als je erop drukt kan het de symptomen waarvan je al last had opnieuw opwekken en zo bevestigen dat je het juiste punt hebt gevonden, vaak zijn ze pijnlijk of gevoelig. (kan soms 15 seconden duren dat het pijn gaat doen). Wil je zelf je triggerpoints behandelen, ga dan af op de (vaak/niet altijd) pijnlijke plek. De triggerpoint kan aanvoelen als een klein bobbeltje, kan ook wegschieten zodra je erop drukt of wat verhard aanvoelen, het gebied erom heen kun je ook meenemen in de zelf massage of druk uitoefenen met je eigen vingers, hier later meer over.

 

Oorzaken van het ontstaan van triggerpoints kunnen zijn: 

Een plotselinge overbelasting van een spier; 

Herhaalde snelle bewegingen; 

Langdurige aanspanning; 

Chronische spierspanning; 

Een spier strekt en spant gelijktijdig aan.

 

En ook overbelaste spieren bijvoorbeeld: 

Werken achter de computer;  

Onderuitgezakt studeren/werken; 

Verrekkingen, valpartijen, ongelukken (bijv na een whiplash); 

Mensen met overgewicht; 

Een langdurige/eenzijdige slaaphouding (het kost maar 7 dagen om te wennen aan een nieuwe slaaphouding); 

Langdurig auto rijden en tv kijken zonder pauze te nemen kunnen oorzaken zijn.

 

Het zijn heel wat opsommingen en hier komen er nog een paar die ik je niet wil onthouden: 

Abnormale botstructuur kunnen de triggerpoints in stand houden zoals een beenlengteverschil, korte bovenarmen, asymmetrische bekken (tip kussentje of ander soort verhoging plaatsen onder het kleinere deel van je bekkengebied) Door het constante compenseren is er de hele tijd spanning in bepaalde spiergroepen.

Afknelling van een te strakke bh, stropdas, riem, rugzak, een goed gevulde portemonnee, schoenen, sokken. Constante beknelling houden de triggerpoints in stand. Er kunnen ook nog oorzaken zijn die te maken hebben met inwendige aandoeningen of gedeeltelijk hiervan: 

De pijn is constant en verandert niet als je houding of activiteit verandert. 

De pijn neemt toe bij een inspanning die het gebied van de pijn niet belast, een voorbeeld nekpijn die erger wordt bij het lopen. 

De pijn neemt toe na het eten, tijdens of na het toiletbezoek of bij diepe ademhalingen, hoesten of niezen. 

De pijn gaat gepaard met symptomen vanuit het maag, darmkanaal, bijv misselijkheid, braken, diarree, constipatie e.d

 

Mogelijke symptomen:

Als koorts, bleke huid, nachtelijk transpireren, duizeligheid, vermoeidheid, onverklaarbaar gewichtsverlies. Wees op je hoede en bewust dat triggerpoints ook oorzaak kunnen zijn van misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid deze kunnen tegelijkertijd aanwezig zijn.

 

Na het lezen van dit artikel interesse gekregen om eens een massage te ontvangen waarbij ik triggerpoints masseer, of wil je nog meer weten neem dan vrijblijvend contact op met Sabine masseert 0637654544 of info@sabinemasseert.nl

 

Een massagegroet Sabine

Reactie schrijven

Commentaren: 0