Wat zijn triggerpoints en de oorzaken – symptomen hiervan?
Wie kent ze niet? Iedereen heeft er bewust of onbewust mee te maken. Ze kunnen zich op allerlei manieren ontwikkelen op verschillende plaatsen in je lichaam. En wat is een triggerpoint nu precies? Wat maakt dat je ze wil verminderen/verzachten of zelfs weg wil hebben? Kun je hier zelf iets in betekenen? Nieuwsgierig geworden? Neem dan even de tijd om de informatie te lezen. Er is zoveel te vertellen over dit onderwerp, dat ik ervoor gekozen heb om het artikel op te splitsen in 2 delen. Veel leesplezier met deel 1.
Triggerpoints kunnen erg pijnlijk zijn, gevoelloos zijn, geven tintelingen of een brandend gevoel. Ze kunnen de volgende vervelende kwaaltjes teweeg brengen: hoofdpijn (spanningshoofdpijn triggerpoints vanuit de nekspieren), nekpijn, pijn in de kaak, onderrug (triggerpoints vanuit de buik), schouder, kuiten, benen, knieën (triggerpoints vanuit de middelste dijbeenspier) gewrichtspijn, stress en spanningen.
Fysieke problemen kunnen zijn stijfheid, gebrek aan coördinatie, zwakte, zwelling of beperkt bewegingsbereik.
Triggerpoints zijn plekjes in een spier die zeer gevoelig zijn en voor verdikking in de spier kunnen zorgen. Als je erop drukt kan het de symptomen waarvan je al last had opnieuw opwekken en zo bevestigen dat je het juiste punt hebt gevonden. Vaak zijn ze pijnlijk of gevoelig. (Het kan soms 15 seconden duren voordat het pijn gaat doen). Wil je zelf je triggerpoints behandelen, ga dan af op de (vaak/niet altijd) pijnlijke plek. De triggerpoint kan aanvoelen als een klein bobbeltje, kan ook wegschieten zodra je erop drukt of wat verhard aanvoelen. Het gebied erom heen kun je ook meenemen in de zelfmassage of druk uitoefenen met je eigen vingers. Hierover later meer.
Oorzaken van het ontstaan van triggerpoints kunnen zijn:
Een plotselinge overbelasting van een spier
Herhaalde snelle bewegingen
Langdurige aanspanning
Chronische spierspanning
Een spier strekt en spant gelijktijdig aan
En ook overbelaste spieren bijvoorbeeld:
Werken achter de computer
Onderuitgezakt studeren/werken
Verrekkingen, valpartijen, ongelukken (bijv. na een whiplash)
Mensen met overgewicht
Een langdurige/eenzijdige slaaphouding (het kost maar 7 dagen om te wennen aan een nieuwe slaaphouding)
Langdurig auto rijden en tv kijken zonder pauze te nemen, kunnen oorzaken zijn
Dit zijn heel wat opsommingen en hier komen er nog een paar die ik je niet wil onthouden:
Abnormale botstructuur kan de triggerpoints in stand houden zoals een beenlengteverschil, korte bovenarmen, asymmetrische bekken (tip: kussentje of ander soort verhoging plaatsen onder het kleinere deel van je bekkengebied).
Door het constante compenseren is er de hele tijd spanning in bepaalde spiergroepen. Bijv. afknelling van een te strakke bh, stropdas, riem, rugzak, een goed gevulde portemonnee, schoenen, sokken. Constante beknelling houdt de triggerpoints in stand.
Er kunnen ook nog oorzaken zijn die te maken hebben met inwendige aandoeningen: De pijn is constant en verandert niet als je houding of activiteit verandert.
De pijn neemt toe bij een inspanning die het gebied van de pijn niet belast, een voorbeeld: nekpijn die erger wordt bij het lopen.
De pijn neemt toe na het eten, tijdens of na het toiletbezoek of bij diepe ademhalingen, hoesten of niezen.
De pijn gaat gepaard met symptomen vanuit het maag, darmkanaal, bijv. misselijkheid, braken, diarree, constipatie e.d.
Mogelijke symptomen:
Koorts, bleke huid, nachtelijk transpireren, duizeligheid, vermoeidheid, onverklaarbaar gewichtsverlies. Wees op je hoede en ervan bewust dat triggerpoints ook oorzaak kunnen zijn van misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Deze kunnen tegelijkertijd aanwezig zijn.
Na het lezen van dit artikel interesse gekregen om eens een massage te ontvangen waarbij ik triggerpoints masseer, of wil je nog meer weten neem dan vrijblijvend contact op met Sabine masseert: 0637654544 of info@sabinemasseert.nl
Een massagegroet, Sabine
Reactie schrijven